Fiktivt case | Projektgrupp: Alexandra Karsberg (AD), Dennis Malmsten (CW)

Uppdrag
• Att identifiera ett varumärke som av en eller annan anledning är i behov av förändring.
• Gör en nulägesanalys kring varumärket.
• Ta fram ett förslag på en utvecklingsväg framåt för varumärket som innefattar Aakers modell kring varumärkespersonligheter, samt Fourniers ramverk kring varumärkesrelationer.
Bakgrund
Powerking har ingen som helst närvaro online utöver memes skapade av privatpersoner. Varumärket förknippas i dagsläget med cigaretter och tonåringar med en problematisk livsstil. 
Bakgrunden har lett oss till slutsatsen att Powerking bör inte förneka sina gamla associationer. De kommer inte att försöka ta fighten om att bli den nya kungen inom energidryck. Powerking kommer inte knö sig in i finrummet – eller padelhallen – om man så vill.

Insikt: Ingen gillar kungar. Men alla älskar en king.
Vår insikt bygger på att skapa en antagonist i det nya ”Powerking-narrativet”. I denna kontexten kan ”kungen” tolkas som allt nya Powerking inte står för. Nya Powerking är inte självupptagna discogymmare, try-hard extremsportare eller självutnämnda kungar. Nya Powerking ska representera bästisen. Den som bjuder på sig själv, som är ödmjuk och stöttande i de stunder vi behöver en hjälpande hand.​​​​​​​
Lösning & idé: Kingen.
Powerking tar, som sagt, inte fighten för att bli kungen inom energidryck. Istället positionerar de sig som Kingen. Kingen representerar en avslappnad attityd till livet och att inte ta sig själv på för stort allvar. Kingen är en jordnära, skön typ som är lätt att umgås med. Vi föreslår att Powerking genom detta koncept börjar äga ”fulheten” som omger varumärket, för att på så vis framstå som en genuin och skön typ som gärna bjuder på sig själv.
Powerking behåller sin grundpersonlighet som en rastlös ungdom. De behöver dock bli tydligare i sin kommunikation och försöka lämna den mer problematiska delen av sitt förflutna.  
I samband med det här varumärkesarbetet har vi också valt att komplettera med följande leveranser:
• Visuell identitet och bildspråk
• Tonalitet och riktlinjer för copy
Varumärkespersonlighet
Utifrån Aakers ramverk kring varumärkespersonlighet kan man se att Powerking har drag av främst excitement och sincerity, men även lite ruggedness. Inför framtiden bör Powerking inte göra någon dramatisk förändring i detta – utan de bör istället främst spetsa till sin kommunikation för att framstå som ännu mer i ytterkanten på excitement och sincerity
Varumärkesrelationer
Vidare har vi analyserat Powerking utifrån vilken relation varumärket har till målgruppen i dagsläget och vilken relation de bör ha till målgruppen i framtiden. Vi anser att Powerking har potential att gå från en casual friend till best friendGenom att istället för att sätta sig själv på en piedestal som kungen av energidryck, och istället positionera sig som Kingen, kommer Powerking närmre människorna (eller folket om man så vill) i målgruppen. En best friend är någon som alltid är ärlig mot en. Inga fasader. En best friend är inte minst dig jämlik och på samma nivå.
Visuell identitet & bildspråk
Logotyp & färgpalett: Eftersom namnet Powerking är kort, lätt att komma ihåg och har en positiv klang har vi låtit namnet själv ta störst plats genom att arbeta med ett enkelt wordmark och inga vidare symboler. Med fet och kursiv typografi i versaler kommunicerar den maximalt med excitement från Aakers ramverk. En logotyp som ger energi för en dryck som ger energi, helt enkelt. Färgskalan går i glada och energiska toner för att skapa en energifylld helhet tillsammans med logotypen. ​​​​​​​
Bildspråk & grafiska element
Bildspråket består uteslutande i hemgjort ”mobilbildsmanér”. Powerking är inte fina i kanten – de vet vilka de är och de skäms inte för det. På så vis kommuniceras en genuin känsla som ger intryck av Powerking som en enkel, ärlig och sjyst kompis. Dessutom öppnar det upp flera möjligheter för user generated content.
Elementen består av avrivna tejpbitar för att kommunicera en snabb och enkel lösning på ett problem, d.v.s. brist på energi.

Tonalitet & copy
Språket vi valt att använda oss av ska andas nutid, humor och en stark personlighet. Copyn ska kännas som en omtänksam, peppig, smått over-the-top livscoach med hjärtat på rätt ställe. En livscoach som brinner för att se människor uppnå sin fulla potential.
Sociala medier
I samband med Powerkings relaunch har vi tagit fram ett koncept för sociala medier. I stories ser vi gamla okända Youtube-klipp från tidigt 2010-tal. Dessa går helt i linje med Powerkings nya jordnära och roliga personlighet som gärna bjuder på sig själv. Det är ett skalbart koncept som öppnar för flera möjligheter till user generated content. Vi bygger aktivt best friend-relationen genom att visa mänskliga bilder på mänskliga människor i vardagliga – men glada och energifyllda situationer. 

Titta gärna vidare <3