Fiktivt case | Projektgrupp: Alexandra Karsberg (AD), Viktor Skancke (CW)

Uppdrag
Positionera Melitta på den svenska marknaden och skapa en strategi för att förstärka varumärket.

Bakgrund
Melitta uppfann kaffefiltret 1908 som idag är en nödvändig del i många kaffebryggare. Melitta producerar idag hela den kedjan från kaffebönan till kvarnen till bryggaren. Detta gör att de konkurrerar med alla som producerar något som har med kaffe att göra, men också att deras produkter är kompatibla med andras.
Insikt
Melitta uppfann kaffefiltret och är den moderna kaffebranschens moder.

Lösning
Melitta ska positionera sig som kaffedrickandets trygga moder. 
Vi bedömer att Melitta har allt att vinna på att omfamna sina associationer till tradition och det mest trygga och högkvalitativa alternativet. Melitta är en klassiker i de flesta svenskars skafferi och detta bör de kommunicera ännu tydligare.  Vår leverans innefattar följande: 
• Positionering
• Kärnvärden
• Manifest
• Exempel på uttag i form av förpackningsdesign och annonsering
1. Positionering
Under vår research kan vi se att Melitta redan har en tydlig position på marknaden. Vi tycker att den är rimlig och relevant, och vi kommer inte att ompositionera dem utan bara förstärka deras befintliga position. Problemet vi har identifierat är framför allt att deras plats på marknaden inte återspeglas i kommunikationen. 

2. Kärnvärden
3. Manifest
Melitta är den stolta urmodern till den moderna standarden för kaffe. Med en historia av innovation accepterar Melitta att den manteln bärs av andra idag. Men kronan av att bygga grunden för att dessa företag kunna växa och vara innovativa, den bär Melitta.

Melitta ska kommunicera stabilitet och trygghet. Varmt välkomnande likt det puttrande ljudet av en kaffebryggare. Oavsett vilken produkt konsumenten önskar, ska Melitta vara det trygga varumärket, det är det du ska kunna luta dig tillbaka mot. Melitta är roten och kompatibel till hela kaffebranschens produkter.

För konsumenten ska Melitta kännas som kaffebranschens mamma, den trygga famnen när du behöver återhämta dig. Melitta är jordnära, hemma och okomplicerat en del av vardagen. Oavsett vilken nivå av kaffekonsument du är.

4. Exempel på uttag: förpackningsdesign & annonsering
Design: Som en del i arbetet med att förstärka Melittas varumärke har vi tagit fram ett nytt koncept för förpackningar. De nya förpackningarna pryds av en ren, symmetrisk design i en dov färgskala för att utstråla Melittas inneboende trygghet och lugn. Konsumenten kan alltid förlita sig på ett mycket gott resultat med Melitta. Varje morgon. 
Copy: Vi har också arbetat fram en ny ton på hur Melitta uttrycker sig i text. Copyn är inspirerad av den starka matriarkaten. En stolt men ödmjuk person. Texten är bestämd men vänlig med varma undertoner och ska ge en känsla av mys och trygghet. Ordvalen ska förnimma känslor som är värmande, tillfredsställande och lugnande. Den kaffekoppen Melitta ska förknippas med är den man dricker i lugn och ro, vare sig det är när man jobbar eller fikar.
Det började med en bit papper. En bit papper och en kvinnas ambition för godare kaffe. Det var så Melitta skulle grundas, med det ikoniska kaffefiltret, och det var så kaffestunden skulle bli. Godare. Och trevligare.
Melitta har i över hundra år strävat efter att förbättra kaffet och vi gläds åt att se alla företag som kunna växa ur våra fotspår. Vårt kaffefilter skapade en standard som många andra företag grott ur. Och vi slutade aldrig med att söka efter den bättre kaffestunden. Vi utvecklar ständigt våra maskiner till att vara mer effektiva och koka det perfekta kaffet. 
Vi blandar, testar och experimenterar fram det bästa kaffet i alla dess smaker för ett rikt utbud av njutning. Men vi lutar oss alltid mot att vara den trygga grunden. Det mysiga puttrandet från kaffebryggaren på morgonen,  det trevliga rasslet från bönorna till lunch och den uppfriskande aromen av espresso som är belöningen efter jobbet. 
Oavsett vad för kaffe du vill ha så är vi det trygga valet. Det är vår ambition, ända sen den där pappersbiten.

Titta gärna vidare <3